|
1 MAYIS; BİRLİK, MÜCADELE, DAYANIŞMA! Eklenme Tarihi : 30.07.2009 12:45:23
1 MAYIS
BİRLİK MÜCADELE DAYANIŞMA
İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, 28 yıl aradan sonra yeniden resmi tatil günü oldu. “ Emek ve Dayanışma Günü” olarak tarihteki yerini aldı.
1 Mayıs, ülkemizde 1906 yılından sonra cılız da olsa kutlanmış, 1923 yılında resmen işçi bayramı olarak ilan edilmiştir. 1924 yılında da kitlesel kutlanması yasaklanmıştır.
Hükümetler 1926 yılından başlayarak 1 Mayıs’ın işçi bayramı değil de, bahar bayramı olduğunu savunan bir politika benimsediler. 1935’de 1 Mayıs resmen Bahar ve Çiçek Bayramı olarak kabul edildi. Her şeye rağmen 1 Mayıs’ın niteliğini, işçi bayramı olma özelliğini unutturma girişimleri sonuç vermedi.
Hükümetlerin tutumuna, sermayenin dayatmalarına ve ajan provokatörlerin kışkırtmalarına rağmen, Türkiye’deki işçiler bayramlarına sahip çıktılar. 1 Mayıs, aradan geçen uzun yıllardan sonra, 1976 yılında ilk kez İstanbul’da Taksim’de kitlesel olarak kutlandı.
1980 askeri müdahalesinden sonra Milli Güvenlik Konseyi, 1981’de 1 Mayıs’ı tatil olan resmi bayramlar listesinden çıkardı. Bahar Bayramı olması bile sermaye kesimlerinin hazmedemeyeceği bir durumdu.
İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinin olağanüstü koşullarının ağırlığına, daha sonraları ise tüm baskılara ve tüm engellemelere rağmen işyerlerinde, salonlarda, alanlarda ve her yerde kutlandı.
1 Mayıs yeniden tatil
Daha geçtiğimiz yıl 1 Mayıs’ı İstanbul’da Taksim’de kutlamak, 1977 1 Mayıs’ında yaşamını yitiren 36 şehidini anmak için toplanan binlerce işçiye karşı yapılan baskılar, uygulanan yöntemler unutulmadı.
Eğer bir yıl sonra hükümet 1 Mayıs’ı tatil ilan ediyorsa, bunun nedeni hiç kuşkusuz 29 Mart’ta yapılan yerel seçim sonuçlarıdır. AKP hükümeti yerel seçimlerde, 22 Temmuz 2008 genel seçimlerinde aldığı yüzde 47’lik oyu yakalayabilseydi, 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi, kesinlikle bir başka bahara kalırdı.
Sonuç olarak 1 Mayıs, 28 yıl sonra da olsa yeniden resmi tatil günü olmuştur. “ Emek ve Dayanışma Günü” olarak kabul edilmiştir. Gün gelecek Taksim’de de kutlanacaktır.
1 Mayıs Avrupa’da ve Dünyanın bir çok ülkesinde işçi bayramı olarak kutlanmaktadır ve tatildir. Türkiye, ILO Sözleşmeleri ve Avrupa Sosyal Şartı’nı imzalamış olmasına rağmen 1 Mayıs kutlamaları yıllarca engellenmiştir. 1 Mayıs’ın tatil edilmesi, Emek ve Dayanışma Günü olarak kabul edilmesi geç ama önemli bir gelişmedir.
1 Mayıs, umut günüdür.
1 Mayıs sevgi ve dostluk günüdür.
1 Mayıs, işçi sınıfının kendi öz ve bağımsız gücüne güvenme günüdür.
1 Mayıs, dünyanın her tarafındaki işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günüdür.
1 Mayıs, siyasal görüşü, etnik kökeni, milliyeti, dinsel inancı, mesleği, yaşı, işyeri, işkolu, cinsiyeti, derisinin rengi ne olursa olsun bütün işçilerin bayramıdır.
İşsizlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. İnsanlar ekmek parası için insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorlanmaktadır.
Sendikalı olma hakkını, örgütlenme hakkını kullanan işçiler işten atılmakta, açlığa terk edilmektedir.
Sendikaları yok etmek için kamu kuruluşları özelleştirilmekte, yabancı tekellere peşkeş çekilmektedir.
Taşeronlaştırma yoluyla işçiler üzerindeki baskı ve sömürü daha da yoğunlaşmaktadır. Sosyal hukuk devleti yok edilmektedir.
12 Eylül’ün kalıntıları devam etmektedir. İşçiler ve Sendikalar olarak karşı karşıya bulunduğumuz sorunları, toplu sözleşmecilikle sınırlı bir sendikal anlayışla çözemeyiz.
Grev yasakları, grev ertelemeleri, grev kırıcılığı bugün de devam etmektedir. Başta Anayasa olmak üzere, Sendikalar Yasası’nda, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası’nda ve ilgili diğer mevzuatta TÜRK-İŞ’in talepleri ve hazırlıkları doğrultusunda gerekli düzenleme ve değişiklikler derhal yapılmalıdır.
Yaşasın işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü…
Yaşasın 1 MAYIS.
1 MAYIS TARİHİMİZDİR…
1 MAYIS GELENEĞİMİZDİR… |